Blog

ευτυχισμένο παιδί είναι το παιδί….

Συνήθως οι γονείς στην προσπάθειά τους να βλέπουν το παιδί τους ευτυχισμένο του προσφέρουν όσο το δυνατό πιο πολλά πράγματα μπορούν. Άλλες φορές πάλι το κάνουν από τύψεις ενδεχομένως επειδή δουλεύουν πολύ και δε μπορούν να του προσφέρουν χρόνο από την καθημερινότητα με αποτέλεσμα να του «χρυσώνουν το χάπι» με σοκολάτες, παιχνίδια και ποικίλα, υλικής φύσεως, αγαθά. Το παιδί με αυτό τον τρόπο είναι ευτυχισμένο.. προσωρινά..

Παιδί και παιχνίδι

Το παιδί πάνω απ’ όλα χρειάζεται τους γονείς του. Τους χρειάζεται για να παίρνει απεριόριστη αγάπη και χρόνο.  Χρόνο για παιχνίδι μαζί τους. Το παιχνίδι για το παιδί είναι το μέσο έκφρασης των συναισθημάτων και των ανέκφραστων, λεκτικά, σκέψεών του. Αφιερώνοντας χρόνο για παιχνίδια μαζί του μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε πολύ καλύτερα το παιδί μας και να αντιληφθούμε πότε είναι λυπημένο ή αν το απασχολεί κάποιο πρόβλημα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το παιχνίδι προσφέρει χαρά στο παιδί, κυρίως όταν ο χρόνος που του αφιερώνουμε καθημερινά μας κάνει και εμάς χαρούμενους. Τα παιδάκια νοιώθουν όταν ο γονιός είναι πράγματι «εκεί» και αυτό είναι που τους προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση. Συνάμα, μέσα από την δημιουργική ενασχόληση με το παιδί, ενισχύετε η αυτοπεποίθησή του.

Παιδί και Δυσκολίες

Οι γονείς, από αγάπη, συνήθως προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από προβλήματα και δυσκολίες. Μόλις αντιληφθούμε ότι τα παιδί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα αμέσως προσπαθούμε να το λύσουμε για να μην «δυσκολευτεί». Θεωρούμε ότι αυτή η αντιμετώπιση είναι που θα το κάνει ευτυχισμένο. Η αλήθεια είναι ότι προσωρινά θα το κάνει ευτυχισμένο αλλά για τη μετέπειτα ζωή του, τι μηνύματα θα λάβει…
Μήπως ότι στη ζωή δεν υπάρχουν προβλήματα κι αν αυτά εμφανιστούν θα τα λύσει η μαμά;
Μήπως θα αντιληφθεί ότι το ίδιο είναι ανίκανο να λύσει το όποιο πρόβλημα εμφανιστεί;

Την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να προσφέρουμε έτοιμη λύση στο παιδί προτιμότερο είναι να το ξανασκεφτούμε. Για παράδειγμα: όταν των 3 ετών παιδάκι μας προσπαθεί να μάθει ποδήλατο και δούμε ότι δυσκολεύετε εμείς αμέσως, δίχως να του δώσουμε δεύτερη ευκαιρία στη προσπάθεια, πάμε  και το κάνουμε βόλτα για να μην απογοητευτεί. Καλλίτερη αντιμετώπιση ωστόσο θα ήταν να το βοηθήσουμε ώστε να παλέψει με το πρόβλημα και να το οδηγήσουμε έτσι ώστε να βρει τη λύση. Ο μεγάλος φόβος του γονιού είναι να μην στεναχωρηθεί το παιδί. Η στεναχώρια όμως για κάτι που δεν κατάφερε είναι θεμιτή, ως ένα βαθμό, γιατί αυτή ακριβώς είναι που θα το οδηγήσει βαθμιαία ώστε να προσπαθήσει να βρει λύση και τελικά να τα καταφέρει. Έπειτα άλλωστε είναι που θα έρθει και απόλυτη ευτυχία για τα πράγματα που το ίδιο πάλεψε και εν τέλει κατάφερε να διεκπεραιώσει.

Παιδί και Συναισθήματα

Στη ζωή του ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα συναισθήματα. Την αγάπη, τη χαρά, τη στεναχώρια καθώς και τη λύπη,  συναισθήματα που αναπόφευκτα θα τα αντιμετωπίσει και το παιδί μας. Το παιδάκι δεν είναι κακό να αντιμετωπίσει μια λύπη αρκεί να ξέρουμε πως θα το χειριστούμε. Για παράδειγμα έρχεται το παιδί από το σχολείο και είναι στεναχωρημένο γιατί ένα άλλο παιδάκι το κορόιδεψε. Αίφνης προσπαθούμε να του μειώσουμε τη λύπη με λόγια παρήγορα όχι όμως να την καταπνίξουμε. Αν προσπαθήσουμε να πείσουμε το παιδί ότι δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε εκείνο θα καταλάβει ότι είναι κακό να νοιώθουμε λύπη για κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση. Αυτή η οπτική είναι εσφαλμένη διότι όπως είπαμε και η λύπη είναι μέσα στη ζωή και θα πρέπει να χτίσει εκείνες τις βάσεις ούτως ώστε να μπορεί να το αντιμετωπίσει και στην ενήλικη ζωή του πια. Το παιδί καλό είναι να μάθει ότι τη λύπη την αντιμετωπίζουμε με συζήτηση, με έκφραση των συναισθημάτων και ότι πρέπει στο τέλος να την αφήνει πίσω του έχοντας λάβει κάποιο μάθημα από αυτήν.

 Παιδί και Οικογένεια

Πολύ σημαντικό για την εξέλιξη του παιδιού σε ευτυχισμένο ή όχι είναι η σχέση του ζευγαριού. Αν ένα παιδί μεγαλώνει μέσα σε καβγάδες είναι αναμενόμενο να μην είναι ευτυχισμένο ούτε στη παιδική ηλικία αλλά ούτε κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον δημιουργεί ένα παιδί με συναισθηματικά προβλήματα που δε θα το βοηθήσουν πουθενά. Η αγάπη, η ισορροπία, η ηρεμία μέσα στην οικογένεια είναι που θα οδηγήσουν το μικρό παιδί ώστε νοιώθει ασφάλεια και σιγουριά και κατ’ επέκταση ευτυχία. Σίγουρα δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην διαφωνεί ή να μην καβγαδίζει. Αν όμως αυτό τύχει να γίνει ενώπιον του παιδιού μπορεί να γίνει με ήρεμο τρόπο και να βρεθεί εκείνη τη στιγμή λύση ώστε να αντιληφθεί το παιδί ότι οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν υπάρχει με ηρεμία, συζήτηση και αλληλοκατανόηση θα λυθούν όλα.

Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα στην ευτυχία και είναι δική μας υποχρέωση να τους τη προσφέρουμε απλόχερα. Βάλτε τις βάσεις για να γίνει ευτυχισμένο το παιδί όχι μόνο στη διάρκεια της παιδικής ηλικία αλλά και ως ενήλικας. Μην μένετε στην προσωρινή ευτυχία προχωρήστε και λίγο πιο κάτω. Ψάξτε για τα σημάδια που σας στέλνουν τα παιδιά. Και τα παιχνίδια προσφέρουν ευτυχία αλλά μεγαλύτερη ευτυχία παίρνουν τα παιδιά μας από μας, τους γονείς τους.